اقتصاددان و صنعتگر ایرانی و سکاندار سیاست اقتصادی کشور در دهه اول انقلاب
مثال در بحث توسعهی بهرهبرداری از جنگلهای کشور طبق مصوب سال 99 6.8 درصد بوده اکنون 5.8 درصد شده است. من متوجه نشدم آیا کاهش این سهم و دادن بخشی از اعتبارات به برنامههای دیگر به این معنا هست که در بحث جنگلها و توسعهی آن مشکلات کم شده است و بنابراین نیاز نداریم روی این زمینه تکیه کنیم؟ در بحث برنامهی افزایش تولید محصولات باغی 3.8 درصد بوده و در سال 1400 2.3 درصد شده است.
روایت یک فروپاشی، روایت سقوط حکومتی است که سودای رسیدن به دروازههای تمدن بزرگ را در سر میپروراند اما در عمل التزامی به بسترها و لوازم نهادی، رفتاری و ساختاری آن از خود نشان نمیداد و در برابر آن الزامها مقاومت میکرد.
این کتاب روایت دست اولی از مهمترین متفکران و کارگزاران اقتصاد آن دوران در توضیح چرایی و چگونگی آن فروپاشی است. بایستی امیدوار بود که اهل خرد و دانایی و قدرت و ثروت به نحو بایسته از آن عبرت گیرند.
فرشاد مومنی استاد اقتصاد دانشگاه علامه: زمانی که شاخص هزینهی مصرفکنندهی روستایی بالاتر میرود بدین معنا است که آژیر خطر برای مهاجرتهای شدت یافته و بحرانساز روستایی از سال 1398 روشنتر از گذشته شده است. این موضوع بدین معنا است که وابستگیهای ذلت آور در حیطهی محصولات کشاورزی بحران امنیت غذایی در ایران در سالهای آینده حادتر خواهد کرد.
دکتر فرشاد مومنی که در موسسه دین و اقتصاد و درباره بودجه سخن می گفت اعلام کرد: در اکثریت قریب به اتفاق جلساتی که به صورت هفتگی برگزار میکنیم روی این مسئله تأکید کردیم که آنچه عملاً صرف نظر از نیّت افراد در نظام تصمیمگیری و تخصیص منابع مشاهده میکنیم این است که بنیهی اندیشهای و کیفیت سیاستهایی که اتخاذ میشوند به طرز فاجعه آمیزی اندک و ضعیف است. برداشت ما این است که شاید اصولیترین کاری که در چنین شرایطی میتوان انجام داد این است که ما باید برای کمک به بنیهی اندیشهای و دانایی نظام تصمیمگیریهای اساسی کشور یک فراخوان ملّی دهیم و چقدر جای دریغ و تأسف دارد که نظام تصمیمگیری ما خود مبادرت به این کار نمیکند.
راغفر: ما عنوان این بودجه را بودجهی بیثبات ساز و موجب به ناامنی میشود گذاشتهایم. این بودجهی عمومی دولت از سال 1380 تا 1399 هست. این خط نشان میدهد از 1397 به بعد عملکرد بودجه را به ما ندادهاند و از بخش قرمز نشان دهندهی لوایح بودجه هست که نشان میدهد متأسفانه چند سال است که آمارها عملکرد بودجه را در دورهی دولت دوازدهم اعلام نکردهاند. اینها ارقام لایحه است که تصویب شدهاند. عین اینکه چقدر عملیاتی شده مشخص نیست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، یکی از موضوعات مهم اقتصاد کشور که محل بحث مسئولان، کارشناسان و حتی مردم عادی شده، بحث بودجه سال آینده است. البته لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ به اعتبار شرایط تحریمی که به نوعی در اوج خود قرار دارد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین این شرایط تحمیلی باعث مطرح شدن دو موضوع یعنی برنامه محور کردن بودجه و کاهش وابستگی بودجه به نفت شده است. البته به نظر میرسد لایحه بودجه سال آینده آنگونه که کارشناسان و اقتصاددانان انتظار داشتهاند تدوین نشده و از همین روی شاهد موجی از انتقادات هستیم، این انتقادات از عدم تغییر در ساختار هزینهکرد تا پیشبینی منابع درآمدی را شامل میشود. از همین روی برای واکاوی بخشهایی از بودجه نشستی با دو استاد اقتصاد؛ فرشاد مومنی و حسین راغفر برگزار کردهایم که در ادامه مشروح آن را میخوانید:
میگفت تنها برای اینکه درباره بهشتی صحبت کند مهمان ما شده و تنها چیزی که او را راضی به این مصاحبه کرده، مجالی است که بتواند درباره شهید بهشتی صحبت کند. فرشاد مومنی را همه در کسوت استاد دانشگاه و اقتصاددان میشناسند، اما او از اولین های حلقه اعضای حزب جمهوری اسلامی بوده است و مسئولیت یکی از کمیته حزب را برعهده داشته است. بنای ما گفتگو درباره آن روز انفجار دفتر حزب بود، اما علاقه او به شخصیت و اندیشههای آیت الله بهشتی، مسیر گفتگو را خیلی زود تغییر داد.
دکتر مؤمنی در نشست بنیان های نئولیبرالی تحریم های اقتصادی گفت: تقریباً نوعی اتفاق نظر فزاینده در بین متفکران مطالعات توسعه وجود دارد مبنی بر اینکه توانمندسازی دولت، مهمترین و فوریترین کاری است که در شرایط بحران باید انجام داد تا امکان برون رفت از شرایط خطیر با کم هزینهترین و پر دستاوردترین شکل ممکن فراهم شود. منظور از دولت کل ساختار قدرت است.
وی با طرح این سوال که مسیر توانمندسازی حکومت از کجا عبور میکند؟ گفت: گفته میشود نقطهی آغازین این مسیر ارتقاء بنیهی اندیشهای نظام تصمیمگیری ما است.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی متولی امور مختلف و پراکندهایست؛ بهنظر میرسد تعدد وظایف و حیطههای کاری، سبب مغفولماندن برخی از بخشها در این وزارتخانه شده است. عملکرد این وزارتخانه که فراز و فرودهای بسیاری را پشت سر گذاشته است معمولا مورد انتقاد صاحبنظران قرار گرفته و اکنون نیز در مواجهه با بحران بیمهای دچار مشکلات فراوانی شده است. برخی صاحبنظران اجرایی کردن قانون ساختار جامع رفاه و تامین اجتماعی را راهکار خروج این وزارتخانه از بحرانهای درگیر دانستهاند. «آرمان» در گفتوگو با محسن ایزدخواه- پژوهشگر حوزه کار و تامین اجتماعی- به بررسی عملکرد این وزارتخانه و چالشهای پیش روی آن پرداخته است که در ادامه میخوانید.
پخش آنلاین سخنرانی از طریق اینستاگرام موسسه مطالعات دین و اقتصاد
din_o_eghtesad
------------------------------------------
مقایسه عملکرد دولتهای پس از انقلاب توسط سیاسون، اغلب در پوششی از سیاستزدگی ارائه شده و بدون دادن ارائه آمار و مستندات، با نگاههایی جناحی در این مورد صحبت شده است. دکتر فرشاد مومنی در گفتوگویی که با شفقنا داشت، پایه سخنانش را آمار و ارقام گزارشهای سالانه توسعه انسانی UNDP، گزارش بانک جهانی، گزارشهای مرکز آمار ایران و دیگر آمار قابل توجه قرار داده است.
در حالی که گفته می شود مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی پیشنهاد محاسبه قیمت کالاهای اساسی با نرخ دلار 8 هزارتومان به جای دلار 4 هزار و 200 تومان را مورد حمایت و تأیید قرار داده است؛ در این سخنرانی دکتر راغفر در سخنرانی خود به نقد وجوه مختلف گزارش مرکز پژوهش های مجلس در این باره می پردازد و علاوه بر اشاره به اغراق امیز بودن برخی از اعداد در این گزارش، بر اثرات تورمی جدی بالابردن قیمت کالاهای اساسی تأکید می کند.
استعفاي حسن قاضي زاده هاشمي، وزير بهداشت و درمان سبب شد تا دعوا در درون دولت بالا بگيرد و همان افرادي كه در دولت با اشتباهي فاحش، پاي طرح ارائه شده از سوي وزير بهداشت را امضا كردند، اكنون رودرروي او قرار گرفته و بر سهم خواهي بيشتر او خرده بگيرند. براساس تحليل هاي كارشناسان، در دوسال ونيم گذشته، هزينه هاي درماني سازمان تأمين اجتماعي كه پشتوانه شمار زيادي از كارگران محسوب مي شود، دو برابر 52 سال گذشته شده است.